Kavárny jsou místem setkávání, kde se rozvíjí společenská kultura, a pro mnohé z nás jsou zároveň nedílnou součástí každodenního rituálu. Nicméně, kromě toho, že poskytují lahodnou kávu a pohodlné prostředí, se některé kavárny stávají také průkopníky v oblasti udržitelnosti. Jedním z těchto průkopníků je Costa Coffee, která se zaměřuje na inovativní způsoby, jak minimalizovat ekologický dopad své činnosti.
Kávový odpad
Jedním z klíčových prvků jejich strategie udržitelnosti je recyklace kávového odpadu. Dle rozhovoru s Denisou Leškovou ze společnosti Kokoza vzniká v některých kavárnách až 6 kg kávového odpadu denně, což při každodenním provozu kavárny tvoří 2 tuny odpadu ročně. Zatímco mnoho kaváren nevyužívá potenciál tohoto odpadu, Costa Coffee se aktivně angažuje v jeho sběru a recyklaci, přispívajíc tak k ochraně životního prostředí.
Logr k vyzvednutí
Ale jak přesně probíhá proces recyklace kávového odpadu v kavárnách Costa Coffee?
Zaměstnanci poboček sbírají kávový odpad do speciálních pytlíčků. Ty mohou zákazníci najít ve speciálních stojanech na logr umístěných v kavárnách. Odpad, který se do stojanu nevejde, putuje v některých místech do kompostéru. Vyprodukovaný kompost je rovněž k dispozici zákazníkům.
Další zdroje
Pokud vás více zajímají aktivity Costa Coffee spojené s udržitelností, můžete navštívit jejich web.
Na našem webu se dočtete například o spolupráci s pekárnou Zemanka, která z kávové sedliny z kaváren peče kávové sušenky.