top of page

Odpovědný Přístup k vodě: Nobilis Tilia

Voda je jedním z nejcennějších zdrojů naší planety, ale její dostupnost se stále snižuje. Podle odhadů OSN bude do roku 2025 až dvě třetiny světové populace žít v oblastech s nedostatkem vody. Tento fakt podtrhuje potřebu snižování spotřeby primárního zdroje vody a zvyšování efektivity jejího využívání.

Český výrobce certifikované přírodní a biokosmetiky Nobilis Tilia je jednou z firem, která v rámci ESG pilíře E exceluje v udržování a hospodaření s vodou v krajině.

Zahrada a areál společnosti Nobilis Tilia plný rostlin, s rybníkem a stodolou.
Společnost Nobilis Tilia přizpůsobila svůj areál tak, aby byl v souladu udržitelností.

Kvalita a Tradice:

Nobilis Tilia se pyšní kvalitními produkty, odborností a silným vztahovým přístupem k ekologii. Spokojenost zaměstnanců a česká tradice aromaterapie tvoří základní stavební kameny společnosti. Firma byla založena v roce 1994 a od té doby se stala průkopníkem aromaterapeutické kosmetiky v Čechách. Její sídlo se nachází v malebné vesničce Vlčí Hora v Českém Švýcarsku, kde funguje jako skutečné Centrum aromaterapie uprostřed přírody.


Efektivní Hospodaření s Vodou

Nobilis Tilia využívá vlastní zdroje vody, kterou sama upravuje a čistí. V oblastech, kde není potřeba pitná voda, firma využívá šedou vodu – odpadní vodu ze sprch, umyvadel, kuchyně, prádelny či technologických procesů. Tuto recyklovanou vodu následně používají na splachování toalet a jako procesní kapalinu. Díky vlastní kořenové čističce vody je možné odpadní vodu efektivně recyklovat a vracet ji zpět do přírody.


Inspirace a Ochrana Krajiny

Nobilis Tilia usiluje o inspiraci ostatních firem v péči o krajinu a vodní koloběh. Zachycují dešťovou vodu pro potřeby své zahrady a aktivně přispívají k udržitelnosti místního prostředí. Firma se snaží nalézat cesty, jak žít v harmonii s přírodou a zanechávat v ní pouze pozitivní otisky.


Energetická Udržitelnost a Biodiverzita

Kromě vodního hospodaření se Nobilis Tilia zaměřuje také na využívání energie z obnovitelných zdrojů. Rostliny na zahradě pěstují podle principů permakultury a biodynamického zemědělství, což podporuje kvalitu půdy a zachování diverzity rostlin a živočichů.


Společenská Odpovědnost

Ve Vlčí Hoře věří, že pouze šetrná výroba může přinést skutečný prospěch okolí. Firma hledá a nachází cesty, jak žít v souladu s přírodou a aktivně přispívá k ochraně životního prostředí. Nobilis Tilia tak představuje inspirativní příklad udržitelné a odpovědné firmy v oblasti kosmetiky.



Díky svým aktivitám se firma objevila mezi TOP 5 malých a středních firem v žebříčku ESG Rating 2023, časopisu Forbes. Celý článek Forbes je dostupný zde: https://forbes.cz/lists/esg-rating-2023/

bottom of page